Τρίτη 26 Απριλίου 2011

ΞΑΝΘΉ



Απόσταση από Αθήνα 727 χλμ, από Θες/νίκη 219 χλμ κι από Αλεξανδρούπολη 122 χλμ. Κάτοικοι 35.000.
ΞΑΝΘΗ - ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗΞΑΝΘΗ - ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗΞΑΝΘΗ - ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
Για το όνομα της πόλης λέγονται τα εξής:


 α) Ξάνθη ονομαζόταν μία από τις κόρες του Ωκεανού και της Τηθύας, β) λέγεται ότι στην περιοχή αυτή κάποτε βασίλευε μια αμαζόνα που είχε το όνομα Ξάνθη. Από ιστορικής πλευράς, η πρώτη γραπτή αναφορά στην πόλη γίνεται τον 3ο π.Χ. αι. από τον Εκαταίο (όπου στο έργο του «περί Υπερβορείων» αναφέρει τους ντόπιους ως " Ξάνθιους " ), κι αργότερα ο Στράβων στα «Γεωγραφικά» του αναφέρει την πόλη ως " Ξανθεία ". Αναφορές υπάρχουν και σε εκκλησιαστικά κείμενα. Η Ξάνθη είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τα εξαιρετικά της καπνά (ονόματι «κιρέτσιλερ»), και απέκτησε ευρωπαϊκό χαρακτήρα όταν εγκαταστάθηκαν σε αυτήν προξενεία από Αυστρία, Ιταλία και Αμερική.
Στις μέρες μας, η Ξάνθη είναι γνωστή στο πανελλήνιο για τις αξέχαστες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα τόσο στο καρναβάλι όσο και στα πολιτιστικά δρώμενα που γίνονται στην παλιά πόλη στις αρχές Σεπτεμβρίου.
ΞΑΝΘΗΞΑΝΘΗ

Αξιοθέατα

Το Λαογραφικό και Ανθρωπολογικό Μουσείο : βρίσκεται στον αριθμό 7 της οδού Αντίκας και ιδρύθηκε από τη Φιλοπρόοδο Ένωση Ξάνθης. Οι τοιχογραφίες του Μουσείου, έργα Βαυαρών, είναι από το 1880. Ο όλος εσωτερικός διάκοσμος μάς αποκαλύπτει εύγλωττα το επίπεδο των κατοίκων σε διάφορους τομείς (οικονομικό, κοινωνικό και αισθητικό). Στον ίδιο χώρο βρίσκονται και αγροτικά εργαλεία διαφόρων εποχών, καθώς και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, κοσμήματα, υφαντά και φορεσιές.

Το Δημαρχείο : βρίσκεται στον αριθμό 8 της οδού Μαυρομιχάλη και στεγάζεται στο αρχοντικό ενός καπνέμπορα, το οποίο χτίστηκε το 1885 από Αυστροουγγαρούς αρχιτέκτονες, ξεχωρίζοντας για τα σκαλιστά του ταβάνια. Από το 1925 που το αγόρασε ο Δήμος Ξάνθης λειτουργεί ως Δημαρχείο.

Τα Χάνια/Πανδοχεία : βρίσκονται γύρω από την πλατεία Αντίκα, ανάμεσα στα παραδοσιακά σπίτια του περασμένου αιώνα, και κάνουν εμφανή την κίνηση (εμπορική και πνευματική) που είχε η πόλη, καθώς και την οικονομική ευχέρεια των κατοίκων της. Φυσικά, την θέση τους στις μέρες μας την πήραν τα ξενοδοχεία, με τις ανέσεις και την πολυτέλεια που τα διακρίνει.

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών : βρίσκεται στην οδό Ανδ. Δημητρίου, στο πάρκο της πόλης. Εκεί, πολύ κοντά στις προτομές των ηρώων, σε χώρο που ιδρύθηκε το 1950 και λειτούργησε το 1974 το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, λειτουργεί και πάλι η στέγη των φίλων του βιβλίου. Μπορεί να διαθέσει στους αναγνώστες της 37.000 βιβλία.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας : βρίσκεται στην οδό Δοϊράνης και μέσα του βρίσκονται ταξινομημένα όλα τα πετρώματα της Θράκης, καθώς και διάφορα βαλσαμωμένα ζώα και πτηνά.

ΞΑΝΘΗΞΑΝΘΗ

Οι εκκλησίες και τα παρεκκλήσια της πόλης: βρίσκονται παντού μέσα στον ιστό της Ξάνθης, οι περισσότερες χτισμένες πάνω στα ερείπια αυτών που δεν άντεξαν τον καταστροφικό σεισμό του 1829. αξίζει τον κόπο να ψάξει ο επισκέπτης στα στενά και στα σοκάκια της πόλης για τα συνήθως αθέατα και κρυμμένα σε αυλές σπιτιών αξιόλογα παρεκκλήσια.

Τα Μοναστήρια της Ξάνθης : βρίσκονται πάνω από την κοιλάδα του ποταμού Κόσινθου. Είναι τρία στον αριθμό. Ξεκινάμε με τη Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών, με τις πολύ ωραίες τοιχογραφίες του 16ου αι., που διαθέτει εκκλησιαστική Σχολή και Μουσείο. Συνεχίζουμε με την Μονή Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας, που διαθέτει και κρύπτη κάτω από την κόγχη του ιερού στο καθολικό της. Κατόπιν, είναι η Μονή της Παναγίας Καλαμούς, με τις πολλές κρυψώνες και τα ιερά κειμήλια βυζαντινών αυτοκρατόρων και μοναχών
ΞΑΝΘΗ
.fotoart.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...