Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Σουφλίου φωτογραφίες

ΣΟΥΦΛΙ
«Η πόλη του μεταξιού»
Απόσταση από Αθήνα 945 χλμ, Θες/νίκη 404 χλμ, Αλεξ/πολη 65 χλμ.
Κάτοικοι 5.000, με 24 χωριά και 9 κοινότητες.



Για το όνομα της πόλης λέγονται τα εξής: α) κατά τη παράδοση, στην περιοχή μόνασε ένας σοφός ασκητής. Στα επίσημα έγγραφα του 1667 η πόλη αναφέρεται ως Σοφουλού, (Σοφού = ασκητής και σοφουλού = ασκητήριο). β) πολλές ομάδες Σουλιωτών, φοβούμενοι την υποδούλωση στους Τούρκους, εγκατέλειψαν τη γη των προγόνων τους και εγκαταστάθηκαν στη Θράκη. Μια από αυτές τις ομάδες δημιουργεί εδώ ένα άλλο Σούλι, και κρατάει το όνομα αλλάζοντας απλά τον τόνο και προσθέτοντας ανάμεσα στις δύο συλλαβές το σύμφωνο Φ.

Αξιοθέατα

Η πλατεία : εδώ αγόρευσαν κατά καιρούς μεγάλες προσωπικότητες της Ελλάδας. Γύρω από την πλατεία βρίσκονται τα καταστήματα του μεταξιού με τα πασίγνωστα προϊόντα, τα οποία ο επισκέπτης της πόλης πρέπει να τιμήσει δεόντως. Το Σουφλί είναι διάσημο για την σηροτροφία, της οποίας η πορεία εδώ αρχίζει με τους δύο μοναχούς που έφεραν κρυφά, μέσα στα μπαστούνια τους, από την Κίνα το σπόρο του μεταξιού. Σήμερα η παράδοση συνεχίζεται με υπερσύγχρονες μεταξοβιομηχανίες.
Επίσης στην αγορά μπορείτε να αγοράσετε πεντανόστιμα εδέσματα (αναζητήστε στα κρεοπωλεία τον «καβουρμά» και στα εστιατόρια την «μπάμπω»), καθώς και εξαιρετικό τσίπουρο και κρασί.




Το Μουσείο Μεταξιού : η πλέον απαραίτητη στάση για κάθε επισκέπτη του Σουφλίου. Στεγάζεται στο πανέμορφο (και σήμα κατατεθέν της πόλης) αρχοντικό Κουρτίδη*, που χτίστηκε το 1855. Εδώ, χωρίς καμία διάθεση υπερβολής, θα μάθετε όλα όσα υπάρχουν να μάθει κάποιος σχετικά με τον κύκλο του μεταξιού. Η ξενάγηση είναι τουλάχιστον υποδειγματική, και ο εκθεσιακός χώρος καλοδιατηρημένος και πολύ ευχάριστος. Ας μην ξεχνάμε ότι η αρχιτεκτονική αυτής της πόλης (όπως και κάθε άλλης), αποτελεί την άμεση αντανάκλαση της όποιας ακμής γνώρισε σε χρόνους καλύτερους από τους σημερινούς.

(*Κωνσταντίνος Κουρτίδης 1870 - 1912, σπουδαία Θρακική προσωπικότητα, φιλόλογος, γιατρός, πολιτικός, συγγραφέας).

Εκκλησία Αγίου Γεωργίου : βρίσκεται σε απόσταση 100 μέτρων από το Μουσείο Μεταξιού, κι όποιος δεν περπατήσει προς τη μεριά του πανύψηλου οκταγωνικού καμπαναριού (ευδιάκριτος από κάθε σημείο της πόλης), κυριολεκτικά θα χάσει την εμπειρία της επίσκεψης/προσκυνήματος σε ένα τόσο καλαίσθητο ναό (1818, 1854), με τόσο περιποιημένη και διαφορετική διακόσμηση και διαρρύθμιση. Ειδικά τις Κυριακές τα πρωινά, η ατμόσφαιρα είναι κατανυκτική και ευλαβική. Ο ναός είναι Βασιλικού Ρυθμού, με διπλούς πέτρινους ορόφους στο γυναικωνίτη. Το αριστοτεχνικά φτιαγμένο τέμπλο είναι έργο (1861) του ξυλογλύπτη «Ταλιαδούρου» Σταμάτη Μαδυτινού, που επίσης κατασκεύασε τα τέμπλα των ναών του Διδυμοτείχου, του Καθολικού της Μονής της Κορνοφωλιάς και των Ταξιαρχών Αδριανουπόλεως.




Εκκλησία Αγίου Αθανασίου : βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το Μουσείο Μεταξιού, δίπλα από την πλατεία Νίκης. Είναι πέτρινη εκκλησία (1840) με πλούσια βιβλιοθήκη και τέμπλο ξυλόγλυπτο. Στο καμπαναριό είναι εντοιχισμένη η μορφή του αγιορείτη μοναχού Σπυριδώνα Στογιάννου, ο οποίος έδωσε και τον τελευταίο του οβολό για τους φτωχούς της ενορίας του.

1ο Δημοτικό Σχολείο : χτισμένο το 1908, αποτέλεσε πνευματικό κέντρο για τους Σουφλιώτες κι όχι μόνο, αφού εντός του διδάχτηκαν τα πρώτα γράμματα περισσότεροι από 500 δάσκαλοι και επιστήμονες (εξ' ου και η ονομασία Δασκαλοχώρι). Σήμερα φιλοξενεί τις πολυποίκιλες δραστηριότητες της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Σουφλίου (Δ.Ε.Π.Τ.Α.Σ.).

Προφήτης Ηλίας : όμορφο εξωκλήσι, το οποίο ο επισκέπτης θα συναντήσει λίγο έξω από το χωριό, ακολουθώντας την οδό Βενιζέλου, και από κει θα απολαύσει την πανοραμική θέα που θα του προσφέρει ευεξία και ευδιαθεσία.

Το παλιό Γυμνάσιο : χτισμένο το 1870-1880, στεγαζόταν σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο, το οποίο πριν ήταν Γαλλικό Τελωνείο και στις μέρες μας στεγάζονται εκεί το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο και η Βιβλιοθήκη.

Το Δημαρχείο : βρίσκεται στο κέντρο της πόλης σε ένα κτίριο που σε κερδίζει με την πρώτη ματιά. Εκεί υπάρχουν και βιβλιοθήκη και μεγάλη θεατρική αίθουσα για κάθε είδους πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.



Ο ξενώνας του κουκουλόσπιτου : είναι στην οδό Ολόρου, ένα χαρακτηριστικό παραδοσιακό σπίτι, το κουκουλόσπιτο - «μπιτζιλίκι» Καλέση που ανακαινίστηκε πρόσφατα από το Δήμο Σουφλίου για να γίνει ξενώνας και συνεδριακό κέντρο.

Το εργοστάσιο μετάξης των αδελφών Τζίβρε : τεράστιο συγκρότημα (1909, 1920) και μοναδικό σε ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα μεταξουργείο έκτασης 10 στρεμμάτων, το οποίο αποτελείται από 13 κτίρια, ανάμεσα τους ξεχωρίζουν η τριώροφη αποθήκη – στεγνωτήριο κουκουλιών και η ύψους 35 μέτρων πλινθόκτιστη καμινάδα του.

(Για οτιδήποτε αφορά το Σουφλί, τις ομορφιές, την ιστορία του κλπ, επικοινωνήστε με το Δήμο Σουφλίου 25540 22030, την Δ.Ε.Π.Τ.Α.Σ. 25540 22564 και το Κέντρο Περιβ. Εκπαίδευσης Σουφλίου 25540 24383).






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...