Τρίτη 26 Απριλίου 2011

ΔΑΣΟΣ ΔΑΔΙΑΣ - ΛΕΥΚΙΜΗΣ - ΣΟΥΦΛΙΟΥ

ΔΑΣΟΣ ΔΑΔΙΑΣ
ΔΑΣΟΣ ΔΑΔΙΑΣ - ΛΕΥΚΙΜΗΣ - ΣΟΥΦΛΙΟΥ



Σύμφωνα με την τοπική παράδοση της Δαδιάς, οι κάτοικοι της περιοχής έφτασαν από μια πόλη που βρισκόταν στο λόφο πάνω από τη συμβολή των ποταμών Μαγγάζι και Έβρου. Είχαν φύγει από κει για να γλυτώσουν από κάποια φοβερή επιδημία. Με το που εγκαταστάθηκαν λοιπόν στα εδώ μέρη, έχτισαν τρία χωριά χωρισμένοι σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους : οι άρχοντες και οι μορφωμένοι έχτισαν την Κορνοφωλιά, οι οικοδόμοι την Λευκίμη και οι υλοτόμοι την Δαδιά (14 χλμ από το Σουφλί).
Οι ιστορικοί επίσης μας λένε ότι τα ερείπια που σώζονται πάνω στην κορυφή Γκίμπρενα (υψόμετρο: 450 μ.) αποτελούσαν τμήματα βυζαντινού κάστρου, χτισμένο από τον Ιουστινιανό, το οποίο χρησίμευε ως οχυρό για την προστασία της Εγνατίας Οδού από τους βόρειους επιδρομείς.
Κατά την τουρκοκρατία η Δαδιά είχε την ονομασία «Τσιάμ - Κεμπίρ», που σήμαινε «χωριό του μεγάλου πεύκου». Το όνομα «Δαδιά» είναι πρόσφατο και σχετίζεται με το πεύκο και το «Δαδί» που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι σαν προσάναμμα της φωτιάς ή φωτιστικό μέσο.
ΔΑΣΟΣ ΔΑΔΙΑΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - - ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ


Στις μέρες μας η Δαδιά κατοικείται από 600 άτομα, τα οποία ασχολούνται κατά κύριο λόγο με δασικές εργασίες. Καμάρι όλων βέβαια το δάσος της περιοχής, που είναι αναμφισβήτητα μοναδικής οικολογικής αξίας και σημασίας.
Λίγο έξω από το χωριό έχει δημιουργηθεί ένα πολύ όμορφο και λειτουργικό οικοτουριστικό κέντρο, από όπου μέσω σηματοδοτημένων μονοπατιών μπορεί κάποιος να περιηγηθεί μέσα στην υπέροχη φύση του δάσους. Υπάρχει επίσης παρατηρητήριο πουλιών, στο οποίο μπορεί κάποιος να φτάσει είτε με τα πόδια (χρόνος: 60 λεπτά) είτε με μικρό λεωφορείο (χρόνος: 10 λεπτά) που διαθέτει το οικοτουριστικό κέντρο (μην ξεχάσετε λοιπόν να προμηθευτείτε το σχετικό κουπόνι/εισιτήριο νωρίς, διότι το μικρό λεωφορείο κάνει δρομολόγια κάθε μισή ώρα και πάντα υπάρχει πολύς κόσμος στην αναμονή). Καλύτερες ώρες για παρατήρηση είναι οι πρωινές και οι απογευματινές, διότι τότε τρώνε τα πουλιά και υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να τα δείτε (η Δημοτική Επιχείρηση Δαδιάς σας διαθέτει και τα απαραίτητα κιάλια και τηλεσκόπια).

ΔΑΣΟΣ ΔΑΔΙΑΣ - ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ

Η ιδιαιτερότητα και μοναδικότητα της Δαδιάς είναι ότι συγκεντρώνει σχεδόν όλα τα αρπακτικά πτηνά και άγρια ζώα που έχουν εξαφανιστεί από την Ευρώπη ή βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Με πρωτοβουλία της WWF (Παγκόσμιο Ταμείο για την Φύση) ανακηρύχτηκε προστατευόμενη περιοχή. Και το Ελληνικό Κράτος επίσης χαρακτήρισε επίσημα το δάσος της Δαδιάς το 1980 προστατευόμενη περιοχή.
Ο επισκέπτης από το παρατηρητήριο θα δει μερικά από τα 36 είδη αρπακτικών που υπάρχουν (επί συνόλου 38 ειδών, τα 36 βρίσκονται εδώ). Και πέρα από τα αρπακτικά πτηνά, μέσα στην προστατευόμενη περιοχή έχουν καταγραφεί 219 είδη πουλιών, 40 είδη ερπετών και αμφιβίων και 48 είδη θηλαστικών.
Στην αίθουσα συνεδριάσεων η ξεναγός με προβολή διαφανειών και ντοκιμαντέρ, ενημερώνει πλήρως τους επισκέπτες για την χλωρίδα και την πανίδα του δάσους.

 .fotoart.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...