Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής

 Μεγάλο πλήθος πιστών υποδέχτηκε σήμερα στην Κομοτηνή το νέο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονα. Ο Μητροπολίτης Παντελεήμων εμφανώς συγκινημένος ευλογούσε το λαό της Κομοτηνής,...
μιας πολυπολιτισμικής πόλης η οποία βιώνει καθημερινά την αρμονική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων, στην ευαίσθητη και ακριτική μας Θράκη.


Η υποδοχή του νέου Ποιμενάρχη της Κομοτηνής έγινε στην πλατεία Ειρήνης, στο κέντρο της πόλης, όπου τον υποδέχτηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο εκπρόσωπος του...Οικουμενικού Πατριάρχη, Μητροπολίτης Κυδωνιών Αθηναγόρας, ο τοποτηρητής της Μητροπόλεως, Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός, εκπρόσωποι των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, Υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, o εκπρόσωπος του Υπουργού Παιδείας, Γεν. Γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής, πληθώρα Μητροπολιτών, ο ιερός κλήρος της Μητροπόλεως, οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του Νομού, οι Πρυτανικές Αρχές του Δημοκρίτειοι Πανεπιστημίου Θράκης και χιλιάδες πιστοί.

Στον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Παντελεήμων, απαντώντας στη θερμή προσφώνηση του δημάρχου Κομοτηνής, δήλωσε αποφασισμένος να συνεργαστεί με όλους τους φορείς για το καλό όλων των κατοίκων.

«Σας Ευχαριστώ ιδιαίτερα για την προσλαλιά σας και για την θερμή υποδοχή που μου επιφυλάξατε. Σεις, από μέρους της Πολιτείας, όπως και ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, εκ μέρους της Εκκλησίας, τον οποίο εκ μέσης καρδίας ευγνωμονώ, συνεργήσατε τα μέγιστα για την επίσημη πρώτη συνάντησή μου, με το πλήρωμα της Εκκλησίας, της Επαρχίας, που καλούμαι να διακονήσω.Μέσα από εσάς απευθύνομαι με αισθήματα τιμής και αγάπης προς όλους τους κατοίκους της όμορφης αυτής πόλης, στο κέντρο της οποίας βρισκόμαστε, στην πλατεία Ειρήνης.



Το όνομα της πλατείας, έρχεται να μου υπενθυμίσει την κύρια ευθύνη που αναλαμβάνω, και η οποία είναι, να στηρίξω μία παράδοση αιώνων, η οποία έχει ως περιεχόμενο να λιτανεύω διαρκώς και θυσιαστικώς ανάμεσά σας, τον Θεόν της ειρήνης, τον Χριστό, αλλά ακόμα, μου υπενθυμίζει και το πόσο οι κάτοικοι της πόλης αυτής είναι προδιατεθειμένοι θετικά υπέρ της ειρήνης», είπε ο Μητροπολίτης Παντελεήμων και πρόσθεσε:

«Και πράγματι οι κάτοικοι της θρακικής γης, είναι γνωστό, ότι είναι διαπρύσιοι κήρυκες και εργάτες της ειρήνης και της συνεργασίας. Εξ’ ου και συναρμόζονται "ώσπερ χορδή κιθάρα" κατά παράδοση γύρω από τους εκάστοτε εκλεγμένους έντιμους ταγούς και τους πνευματικούς διδασκάλους τους, και συνεργάζονται μεταξύ τους, σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, επιβεβαιώνοντας με τον καλύτερο τρόπο προς τους εγγύς και τους μακράν, σε Ανατολή και Δύση, το υψηλό πολιτισμικό και οικουμενικό φρόνημα που διαθέτουν.



 Αυτό άλλωστε μαρτυρούσε -μεταξύ άλλων- γράφοντας το 1871 "περί της θεοσώστου Επαρχίας Μαρωνείας και Θάσου" και ο ηπειρώτης ιατρός Μ. Μελίρρυτος: "επί τοσούτον οι κάτοικοι της κώμης ταύτης εισί φιλοπάτριδες, ώστε, μολονότι, πάντες σχεδόν ξενιτεύονται εκ τρυφεράς ηλικίας χάριν του εμπορίου των, μετά την πρόσηβον ηλικίαν επανερχόμενοι, νυμφεύονται εν αυτή· η δε πολυτέλεια και διαφθορά της Ευρώπης, δεν μετεφέρθη ούτε εισήχθη έτι· ο δε πρώην γεωργός εκτός της εαυτού πατρίδος τον έμπορον επαγγελόμενος επιστρέφων προς καιρόν εν τη εαυτού παροικία και πατρίδι, δεν διστάζει, όπως επαναλάβη τα πρώτα αυτού έργα, ως το του ξυλοκόπου, γεωργού, αμπελουργού η ιχθυοθήρα, και πάλιν εν τω εξωτερικώ μεταβαίνων εξακολουθεί το επίκτητον αυτού επάγγελμα· έτι οι κάτοικοι της κώμης ταύτης διακρίνονται δια της αυστηράς αυτών ηθικής τιμιότητος και δια το φιλήσυχον αυτών"».

Και ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής τόνισε: «Με αυτό το φρόνημα, δηλαδή τον σεβασμό προς την ετερότητα, την μοναδικότητα και το ανεπανάληπτο του κάθε προσώπου, ήλθα σήμερα στην πόλη σας, και από σήμερα και πόλη μου, Πόλη μας πλέον.Ήλθα, με την διάθεση να συμβάλω, μέσα από τον θεσμικό ρόλο, τον οποίο μου εμπιστεύθηκε η Εκκλησία και ανεγνώρισε η Ελληνική Πολιτεία, και σήμερα αποδέχεσθε με την παρουσία σας και εσείς, στην διακονία της ειρήνης και της προόδου του λαού της Κομοτηνής.



 Θα ήταν πολύ σημαντικό, για την αποστολή που αναλαμβάνω, εάν συνέβαλα προς αυτή την κατεύθυνση, έστω και ελάχιστο, έστω και λίγο. Σας υπόσχομαι ότι θα το προσπαθήσω με όσες δυνάμεις διαθέτω. Για το λόγο αυτό είμαι έτοιμος να συνεργασθώ με όλους τους φορείς της περιοχής μας, με διάθεση ειλικρίνειας και σεβασμού, ώστε όλοι να χαιρόμαστε για την ιστορική "Γκιουμουλτζίνα", την πρωτεύουσα της Θράκης. Να εύχεσθε, κύριε Δήμαρχε να ανταποκριθώ -προς δόξαν Θεού- στην υψηλή αυτή διακονία και τους καρπούς των προσπαθειών όλων μας να δρέπει ο περήφανος Θρακιώτικος λαός μας, ώστε να εμψυχώνεται.Σας ευχαριστώ και πάλι κύριε Δήμαρχε και εσάς, όπως και όλους τους συμπολίτες μας, θερμά».

Αίσθηση προκάλεσε η θερμή χειραψία του νέου Μητροπολίτη με τον Μουφτή Κομοτηνής ο οποίος παρέστη στην υποδοχή του.

Ακολούθως Κλήρος και Λαός με επικεφαλής το νέο Μητροπολίτη του κ. Παντελεήμονα, εν πομπή, μετέβησαν στον Καθεδρικό Ναό της Ευαγγελίστριας, για την επίσημη ενθρόνισή του. Στον περίβολο του Ναού βρίσκεται και ο τάφος του άμεσου προκατόχου του νέου Ποιμενάρχη, Μακαριστού Μητροπολίτου Δαμασκηνού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...